112 – This Month at Christison Rare Books – Launch of Website

Dear Collector

This month’s newsletter is exciting for several reasons.  Firstly, we’re pleased to announce the launch of our new website, which you can view here:http://www.christison.co.za.  The site has a number of features, including its own search facility which is not reliant on an external listing site, a secure payment arrangement, and an archive of newsletters.  We hope you will find it appealing.

Secondly, we have divided the latest acquisitions into two sections.  One part, viewable at http://www.antiquarianauctions.com/sellers/christison-rare-books, lists over thirty titles we are currently auctioning.  These books will remain available for bidding until next Thursday evening.  The undoubted highlights are:

• The five volumes of James Sowerby’s British Mineralogy with their fabulous hand-coloured plates.  Sowerby’s is considered the most magnificent colourplate work on minerals ever produced.
• The four-volume Icones orchidearum Austro-Africanarum extra-tropicarum, by Harry Bolus, surely among the most striking botanical monographs to come out of our region.
• Several books from the collection of Dr Tielman Jooste, whose lifelong interest in the Anglo-Boer War has resulted in a library particularly strong in titles reflecting Republican sympathies.  We have dispersed many of Dr Jooste’s books over recent years, and there will no doubt be more to come.  Some of these items are obscure, so we recommend that you take advantage of this rare opportunity.

If you wish to bid, and have not already registered with Antiquarian Auctions, try to do so fairly soon, because bidding can become quite frenetic on the final afternoon of the sale.

The second section of our list comprises items we are selling outright.  Among the highlights is an early Zulu New Testament, produced by the American Board of Commissioners for Foreign Missions in 1872.  There are also several unpublished dissertations on the troubled political history of our country.  These take one back to an era when South Africans were beset by a sense of isolation.  Fortunately, from the mid-1950s onward, boys growing up in South Africa were able to escape their country’s seclusion through the adventures of Fritz Deelman of the Suid-Afrikaanse Veiligheidspolisie.  Fritz Deelman travels to South America and the Himalayas, to the Sahara and the bottom of the Ocean, to the South Pole and Mars.  You could say that the author Leon Rousseau (one half of the publishing house Human & Rousseau) indulged in vanity publishing to produce the eight books in the series.  On the other hand, the titles have seen three Afrikaans editions, and have been translated, so the ‘vanity’ was justified.  They’re wonderful books, and we have seven of them this month.

Best wishes
Lindsay and Wendy

AFRICAN LANGUAGES

American Board of Commissioners for Foreign Missions: Itestamente elitya lenkosi yetu uJesu Kristu. Ngokwesizulu ([Pietermaritzburg: P. Davis and Sons]: Printed for the American Zulu Mission, 1872) Small 8vo; recent dark brown half rexine, with slightly lighter brown cloth sides; spine lettered in gilt; new endpapers; pp. (ii) + 482.  Edges trimmed down, touching on the text in a few later leaves; light browning throughout; scattered, moderate foxing.  Very good condition.  (Strange Collection 1324 [1878 edition])  Exceedingly uncommon early printing of the Greek Scriptures in Zulu.  Josiah Tyler had overseen the first printing of the New Testament, a cooperative translation by various American missionaries, at the Esidumbini mission station in 1865.  A revision of this translation was approved and the new edition duly appeared in 1872.  That at least some copies of this version were printed by P. Davis and Sons as early as 1872- noted at the foot of the final text page – may not be generally appreciated.  P. J. Schutte, in ‘Sendingdrukperse in Suid Afrika 1800-1875’ (p. 343), states:  ” ‘n Derde druk het in 1878 by Davis in Pietermaritzburg verskyn.” £150.00/R2250.00

AFRIKAANS

Rousseau, Leon: Fritz Deelman en die Suidpoolbende (Cape Town: Human & Rousseau, 2005) 212 x 138 mm; laminated pictorial wrappers; pp. (vi) + 167 + (iii).  Small price sticker over earlier penned price on half-title.  Slightest foxing and trace of ripple to fore-edge of final two leaves.  Very good condition.  Afrikaans text.  “Wanneer luitenant Fritz Deelman verplaas word na die vreemde, duistere binnekring van die sewentigste breedtegraad, volg die een insident na die ander.  Die een dag het niemand nog daarvan gehoor nie, en ‘n maand later is duisende mense verslaaf aan die dodelike dwelmmiddel – satania.  Dae lank is Fritz en Loeki op die spoor van onwettige jagters van spermwalvisse – die enigste bron van ambergrys, noodsaaklik vir die vervaardiging van satania.  In die fabelagtige, wit wêreld van Antarktika kom Fritz en Loeki teen ‘n oormag te staan.  Wie is die leier van die bende wat vanuit ‘n basis onder die sneeu en ys van Palmerskiereiland sy bose werk verrig?” £7.50/R112.50

Rousseau, Leon: Fritz Deelman en die Ondersese Myn (Cape Town: Human & Rousseau, 2005) 212 x 138 mm; laminated pictorial wrappers; pp. (vi) + 122.  Small price sticker over earlier penned price on half-title.  Near fine condition.  Afrikaans text.  ” ‘n Telefoonoproep bring luitenant Fritz Deelman na ‘n stegie in die hawebuurt van Kaapstad waar hy ‘n geheimsinnige man in ‘n motor sien wegjaag.  Onmiddellik volg ‘n wilde jaagtog wat eers eindig toe die man se motor met skreeuende bande oor een van die kaaie in die hawe stort.  Fritz duik agterna, maar onder die donker water vind hy geen teken van die vlugteling nie.  Die gebeurtenisse wat volg, dwing Fritz na die Stille Oseaan, wat die diepste afgronde op aarde onder sy blou golwe hou.  Hier lê die ondersese myn wat die middelpunt vorm van nog ‘n avontuur in die opwindende lewe van Fritz Deelman.” £7.50/R112.50

Rousseau, Leon: Fritz Deelman en die Groen Dood (Cape Town: Human & Rousseau, 2005) 212 x 138 mm; laminated pictorial wrappers; pp. (vi) + 167 + (iii).  Small price sticker over earlier penned price on half-title; slight crease to bottom edge of upper cover.  Very good condition.  Afrikaans text.  ‘Geheimsinnige gebeure in die uitgestrekte Amasonegebied van Suid-Amerika bring luitenant Fritz Deelman op die toneel.  Wat is die raaisel van die verlore ras wat na hul antieke tempel teruggekeer het; die reusagtige spoor van ‘n prehistoriese monster; die onbekende pylgif wat ‘n hele ekspedisie uitgewis het?  Om antwoorde te vind, moet Fritz die berugte “groen hel” binnedring – waar giftige moerasse lê en broei, en gevare skuil.  Maar wat Fritz uiteindelik in die oerwoud ondervind, laat al sy vorige ontberings na kinderspeletjies lyk.’ £7.50/R112.50

Rousseau, Leon: Fritz Deelman en die Woestynrowers (Cape Town: Human & Rousseau, 2004) 212 x 138 mm; laminated pictorial wrappers; pp. (vi) + 167 + (iii).  Small price sticker over earlier penned price on half-title.  Slightest curl to upper cover.  Very good condition.  Afrikaans text. “In die Arrakbrosse, ‘n ongetemde streek van die Sahara-woestyn, veg ‘n handjie vol Franse teen ‘n geheimsinnige vyand.  Hier staan die Moho-toring, toegangspoort tot ‘n fabelagtige skag wat ses kilometer onder die aarde ongekende skatte ontbloot.  Hier wag asemrowende ontdekkings op luitenant Fritz Deelman van die Internasionale Veiligheidspolisie.  Maar watter verband het die Moho-skag met die verskyning van die gevreesde Rooi Sjeik, ‘n roekelose woestynvegter wat sy slagoffers sowel onder die Franse as die Arabiere van die Arrakbrosse eis?  Dit kos al Fritz Deelman se moed en speurvernuf om vas te stel waar die Rooi Sjeik skuil en om hom uiteindelik te ontmasker.” £7.50/R112.50

Rousseau, Leon: Fritz Deelman en die Skepe van Mars (Cape Town: Human & Rousseau, 2004) 212 x 138 mm; laminated pictorial wrappers; pp. (viii) + 151 + (i).  Wrappers very slightly curled; small price sticker over earlier penned price on half-title; trace of damp-stain to top fore-corner of final leaves.  Very good condition.  Afrikaans text. “Duisende kilometer bokant die aarde skiet twee ruimteskepe die onbekende in.  In een van die skepe sit drie manne strak en gespanne.  Hulle bestemming is angswekkend: Mars, die geheimsinnige rooi planeet.  Van hulle hang die voortbestaan van alle volke van die aarde af, want daar is intelligente lewe op Mars, lewende wesens wat reeds honderde jare die aardbewoners dophou, en wat algehele uitwissing van die aardbol beplan.  Hierdie titaniese stryd tussen kosmiese liggame sou wêreldoorloë na burgeroorloë laat lyk … Die bekende luitenant Fritz Deelman moet hierdie keer die stryd voer teen waansinnige magte van die ruimte.” £7.50/R112.50

Rousseau, Leon: Fritz Deelman en die Swart Eiland (Cape Town: Human & Rousseau, 2004) 212 x 138 mm; laminated pictorial wrappers; pp. (vi) + 151 + (i).  Faint damp stain inside wrappers, with trace of ripple to final leaves; earlier owner’s name signed on half-title; small price sticker over earlier penned price on half-title.  Very good condition.  Afrikaans text.  “Geruisloos verdwyn die twee manne onder die oppervlak van die swart water.  Stadig, soos in ‘n droom, sak hulle deur die pers duisternis: dertig, sestig, negentig meter.  Die donkerte onder hulle begin lewe.  Op die bodem brand die verblindende skynwerpers van ‘n televisiekamera.  Die swart vorm van die wrak word sigbaar … In die ingewande van die skip vind luitenant Fritz Deelman en sy Franse makker geen teken van die uraan waarna hulle soek nie.  Maar wat hulle wel daar ontdek, bring die Suid-Afrikaanse Veiligheidspolisie in rep en roer.  En Fritz Deelman moet kragte meet met die geheimsinnige inwoners van die Swart Eiland.” £7.50/R112.50

Rousseau, Leon: Fritz Deelman en die Gori Lama (Cape Town: Human & Rousseau, 2005) 212 x 138 mm; laminated pictorial wrappers; pp. (vi) + 167 + (i).  Small price sticker over earlier penned price on half-title.  Near fine condition.  Afrikaans text.  “Luitenant Fritz Deelman ontvang ‘n brief van Loeki de Klerk, wat op besoek in die Ooste is.  In die boodskap vind Fritz leidrade wat hom oortuig dat Loeki hulp nodig het en dat ‘n vooraanstaande Suid-Afrikaanse geleerde in gevaar verkeer.  Sy vermoede word versterk deur ‘n geheimsinnige ontploffing – ‘n aanslag op sy lewe – en hy vertrek na die Ooste om die raaisels te probeer oplos.  Uit die Republiek Sikkim, noord van Indië, lei die spoor na die magtige Himalajas, en dan na die geheimsinnige bergland Tibet, sedert 1959 onder Kommuniestiese bewind.  Hier ontvou eeue oue geheime wat selfs die ervare Fritz Deelman verstom laat.” £7.50/R112.50

BIRDS

Low, Rosemary: Amazon Parrots. Aviculture, trade and conservation (Mansfield: dona / Insignis Publications, 2005) Small 4to (216 x 150 mm); laminated pictorial boards; pp. 324 + (iii); liberally illustrated with full-colour photographs and distribution maps.  Fine condition.  ‘The world’s parrots consist of approximately 350 species, classified in 72 genera.  All the Amazon parrots are placed in the genus Amazona.  Without doubt, this is one of the half dozen or so best-known parrot genera.  Years ago these parrots were often called “Amazon Green”, in line with African Grey, as though all Amazons were one species.  In fact, there are 28 species, the last named of which was described as recently as 1989.  Amazon parrots have been popular pets for several centuries.  We know this because some are depicted in family paintings of obvious antiquity.  Most of the diverse groups of parrots are unknown to the average person, yet Amazons are known throughout the world to anyone with even a passing interest in parrots.  For thousands of people, Amazons are cherished companions in the home.  Others keep them in pairs in aviaries; the less fortunate birds live in wire cages for breeding purposes.  The way in which their human carer interacts with them on a daily basis, and how he or she learns about their dietary requirements and other needs, will influence the quality of their lives – and the length of it.  This book aims to provide the information that will allow them to live a happy and healthy life, also to inform the reader about the many threats that face them in the wild.  Hopefully it will encourage them to support conservation projects that will assist the continued survival of these wonderful parrots in their natural habitats.’ £45.00/R675.00

Low, Rosemary: Cockatoos in Aviculture. Revised Edition (Liss: Hampshire Breeders and Books, 2003) 206 x 136 mm; laminated pictorial wrappers; pp. 270 + (i), incl. index; photographs in full colour and monochrome; tables.  Little used.  Near fine condition.  “Many parrots reproduce very freely in aviaries but there are a number of problems associated with rearing cockatoos, some of which result from the nervous temperament of most species.  Can aviculturists ever produce enough cockatoos for the pet trade now that their export has virtually ceased?  And, more importantly, is it even wise to breed cockatoos for the pet trade?  In these pages, these important questions are discussed – and many more relating to the welfare of captive cockatoos and the conservation of their wild counterparts.” £25.00/R375.00

Stoodley, John and Pat: Genus Amazona (Portsmouth: Bezels Publications, 1990) 4to; original black cloth, lettered in gilt on spine and upper cover; no dustwrapper; pictorial endpapers; pp. x + 135, incl. index; large colour photographs, distribution maps, diagrams.  Extremities very slightly rubbed; discreet, penned notes alongside captions in a few plates.  Very good condition.  “Surprisingly, while Amazon parrots have a captive history going back hundreds of years, reports of their successful breeding under captive conditions have been very limited.  Fortunately, this situation has changed dramatically during the last fifteen to twenty years.  Recent innovations and improvements in avicultural techniques have resulted in significant increases in breeding success with these often trying and difficult avicultural subjects.  Each day more is being learned about their requirements in captivity.  The accomplishments of John and Pat Stoodley with breeding various neo-tropical psittacines are well known to most aviculturists.  By sharing their knowledge and expertise in successfully managing a captive breeding flock of Amazons, they have, undoubtedly, helped to increase the numbers of captive-bred Amazon parrots that will be produced in future years.” £17.50/R262.50

CAPE

Kenny, Marcus V.: Die Kimberley Sanatorium: ‘n Historiese Oorsig (Bloemfontein: BA Honours dissertation [University of the Orange Free State] in unpublished form, 1992) Folio (302 x 215 mm); blue cloth over boards, lettered in black on upper cover; pp. (iv) + 55 + (ii); printed rectos.  Near fine condition.  Afrikaans text.  “My hoofdoel met die skryf van hierdie skripsie was om te benadruk dat die geskiedenis van elke historiese gebou uniek is, en dat daar wel ‘n interessante stuk geskiedenis agter elk van die historiese geboue in Suid-Afrika lê, wat beslis die moeite werd is om nagevors te word.  Die feit dat hierdie gebou vandag geproklameer is as ‘n historiese gedenkwaardigheid onderskryf hierdie stelling.” £15.00/R225.00

EASTERN CAPE

Chase, John Centlivres: Old Times and Odd Corners (Port Elizabeth: Historical Society of Port Elizabeth and Walmer, 1969) Port Elizabeth Series, number 1.  Facsimile reprint of the 1868 privately published original.  Number 402 of an edition limited to 500 copies.  250 x 160 mm; saddle-stitched wraps; pp. (vi) + 9; two monochrome illustrations.  Wrappers a little spotted.  Very good condition.  “The writer pays tribute in this memoir to [Frederick] Korsten, who was – before the arrival of the 1820 Settlers, according to the sub-title – ‘the Founder of the Eastern Province Commerce’.  His ‘Frontier Home’ was Cradock Place. … He was well-qualified both by his relationship to Korsten and his own great interest in, and knowledge of, the Eastern Cape, to which he had come as an 1820 Settler, to write about the old pioneer and his activities.” £12.50/R187.50

Matthews, Edgar D.: Tukulu. The Rebirth of a South African Farm (Lovedale: The Lovedale Press, 1956) Signed by the author on the title page.  8vo; original blue boards; pictorial dustwrapper; pp. xxvii + (i) + 178; plates.  Dustwrapper somewhat foxed and scuffed, edgeworn, with some loss to extremities of sunned spine panel, and archival tape reinforcing to reverse; endpapers and edges a bit foxed, occasional fox spot elsewhere.  Very good condition, in a fair dustwrapper.  “Tukulu is a story for the townsman as well as the practising farmer and the former is asked to take more interest in his country and in particular, the soil which is the basis of all our living.  It is perhaps the only book of its kind to have appeared so far on South African ranching.  All the people who helped make this venture a glorious success are remembered and these include visitors, relations, friends, and members of staff.  Not forgotten either are the animals, past and present, who are associated with these rich acres.  Included in the book is much which may be described as part of the agricultural history of the Eastern Cape Province.” £15.00/R225.00

Schauder, Colin: The Historic Village of Bethelsdorp (Port Elizabeth: Historical Society of Port Elizabeth & Walmer, 1970) Port Elizabeth Series, number 2.  Number 228 of an edition limited to 500 copies.  8vo; original grey cloth; pp. (viii) + 25; some photographs; map; graph.  Sunned on spine; small mark to upper cover; endpapers foxed.  Good to very good condition.  “The village of Bethelsdorp is of considerable interest because it was the first organised settlement near what is today Port Elizabeth, and the problems which were associated with it in its early days reflect the conflicting attitudes held by various sections of the white population towards the treatment of Hottentots and Non-Europeans in general.  The many controversies which centred around early Bethelsdorp had an impact on South Africa in a much wider field, and it may even be said that the first seeds of the Great Trek were sown in the minds of future trekkers by the missionaries of the settlement while championing the Hottentot cause.” £7.50/R112.50

Scott, J. B. (editor): Letter Book of Sir Rufane Shaw Donkin (Port Elizabeth: The Historical Society of Port Elizabeth & Walmer, 1970) Port Elizabeth Series, No. 4.  Number 155 of an edition limited to 500 copies.  8vo; original cloth, blocked in black on upper cover; pp. (iv) + vii + 114, incl. index; frontis. portrait; maps; contemporary illustrations.  Cloth a little mottled, with trace of fishmothing; endpapers and edges a little foxed.  Good to very good condition.  “Donkin had a hard task to perform at the Cape.  A sick man, worn out by worry and depressed by the loss of his wife, he had to take over the government of a colony of which he knew little.  His predecessor had welcomed the plan to settle Englishmen in the Eastern Cape, yet when the time came for this to be done, he went on leave to England.  Donkin carried out the ideas given, using his discretion to modify plans where necessary.  He kept the government fully informed of his actions and the reasons for them, but he could see the two great faults, namely, that the areas selected were not suitable and that the colonists sent were not the farmers required.  In the twenty-two months of his term of office, Donkin had little chance to see anything mature.  The first season for the British Settlers was a disastrous one, their crops failing.  The constant need for economy hampered relief operations and led to much discontent.  Yet, in 1821, an address signed by 38 Heads of Parties presented to the Acting Governor, praised his work on behalf of the Settlers and acknowledged his zeal in their service.” £15.00/R225.00

Stirk, Doris: Southwell Settlers (Southwell: the author, 2010) 250 x 162 mm; pictorial wrappers; map to inner wrappers; pp. xiii + 155, incl. index; line drawings; photographs; maps.  As new.  The Southwell settlers were an important component of the Albany settlement started in 1820.  Since its first printing, this book has become something of a minor classic, and a first reference for those interested in the lineage of such families as Estment (Esmond), Keaton, McLuckie, Stumbles, Ford, Dell, Penny, and Stirk. £20.00/R300.00

Troughton, A. S. (compiler) and A. Porter (editor): Index to the Registers of the Holy Trinity Church Port Elizabeth 1858 – 1898 (Port Elizabeth: Historical Society of Port Elizabeth and Walmer, 1970) Port Elizabeth Series, No. 3.  Number 138 of a limited edition.  250 x 161 mm; saddle-stitched card wrappers; pp. (iv) + 16; photograph.  Small scuff to upper cover; occasional fox spot.  Very good condition.  An important reference for the early history of the Eastern Cape, providing, in alphabetical order, names and dates for baptisms, marriages and burials during the first forty years of the existence of the Holy Trinity Church, Port Elizabeth. £15.00/R225.00

FREE STATE

Barnard, Leo (editor), and others: ‘n Eeu van Diens: Die Hoë Tegniese Skool Louis Botha 1898-1998(Bloemfontein: H.T.S. Louis Botha, 1998) Signed by the editor on the title page.  Folio (300 x 212 mm); original white rexine, lettered in blue on upper cover; pictorial dustwrapper; pictorial front endpaper; pp. (ii) + v + (i) + 119, incl. index; photographs.  Trace of fingering to title leaf.  Very good condition.  Afrikaans text.  Centenary history of a prominent Bloemfontein school. £20.00/R300.00

De Wet, Nita Corene: Blank-Swart-Verhoudinge Soos Weerspieël in die Vrystaatse Historiografie 1800-1910 (Bloemfontein: MA thesis [University of the Orange Free State] in unpublished form, 1998) MA thesis in unpublished form, submitted to the Department of History at the University of the Orange Free State.  4to (300 x 230 mm); red rexine over boards; pp. (i) + iv + 587; printed rectos.  Very occasional marginal notes in manuscript.  Very good condition.  Afrikaans text.  Detailed study of race relations in South Africa, focusing on the Free State.  Very heavy book.  ‘Suid-Afrikaanse historiografiese studies is óf van ‘n algemene aard óf konsentreer op die debat tussen die revisionistiese en neo-liberale geskiedskrywers óf is togespits op die pennevrug van enkele geskiedskrywers.  Hoewel enkele historiograwe spesifiek aandag aan tussengroepverhoudinge in Suid-Afrika skenk, is daar ‘n behoefte aan ” ‘n omvattende historiografiese studie oor tussengroepverhoudinge in Suid-Afrika”.  Die logistieke omvang van sodanige studie kan tot gevolg hê dat slegs op enkele hoofstroomgeskiedskrywers gekonsentreer word óf dit ‘n uitgebreide verwerking van “Tussengroepverhoudinge soos weerspieël in die Suid-Afrikaanse historiografie” word.  Om dit te voorkom sal die verhandeling slegs toegespits wees op ‘n historiografiese analise van blank-swart-verhoudinge in die Vrystaat gedurende die periode 1800-1910.  Net gepubliseerde boeke, hetsy doktorale proefskrifte, MA-verhandelinge, wetenskaplike, populêr-wetenskaplike, asook herinneringswerke of dagboeke oor die 19de en vroeg 20ste eeuse Vrystaatse geskiedenis is historiografies ontleed.’ £30.00/R450.00

Groenewald, Amanda Christina: Die sosiale lewensomstandighede in Bloemfontein, 1896-1899(Bloemfontein: MA thesis [University of the Orange Free State] in unpublished form, 1989) Thesis submitted in fulfilment of the requirements for an MA degree in the Department of History at the University of the Orange Free State.  295 x 208 mm; cloth-backed red card wrappers; pp. ix + V + 167 (printed rectos); photographs; folding map.  Very good condition.  Afrikaans text with English summary.  “The period 1896-1899 marked the beginning of Bloemfontein’s technical development.  A telephone service was in use, which connected the government and railway offices only.  Edison’s cinematograph, the projectoscope, electrorama as well as the first traction-engine made their appearance.  The social life of the rich and leading was gay and lively.  Their clothing, food, furniture, transport, sport, recreation and entertainment (of which there was no shortage) reflected their prosperity.  The white population was of cosmopolitan origin but the Dutch-speaking Afrikaner, English-speaking (i.e. Britons and Cape Colonists), Germans and Jews played a leading rôle in the community.  In general each nationality was on good terms with the other.  However, the awakening of the Afrikaners’ nationalism made them suspicious of the other inhabitants.  Dutch was the official language but English was so widely spoken that Bloemfontein was considered more English than Cape Town.  On the other hand the relationship between black and white was that of master and man.  The social conditions of the blacks were also poor.  The church influenced almost every aspect of the inhabitants’ life, as they regarded religion as of prime importance.  The church and the government were both concerned about the literacy of children.  The government encouraged erudition by means of the law on obligatory education and by establishing the Industrial School for poor white children.  Poor sanitary conditions led to epidemics like typhoid fever, smallpox and a rise in the death rate.  Drought, locust plagues and especially rinderpest led to a poor-white problem.” £27.50/R412.50

GEOLOGY

De Kock, W. P. (chairman), and others: Report of the Interdepartmental Committee on Tiger’s-Eye and Related Varieties (Cape Town: Department of Mines, Republic of South Africa, 1968) 242 x 153 mm; side-stitched green card wrappers; pp. (ii) + 38; colour plate; table and graphs; large, folding map.  Wrappers very slightly creased, with trace of soiling; earlier owner’s name signed on upper cover; some pencilled annotations; a little foxing.  Good condition.  An important publication, exploring the economic potential of the semi-precious tiger’s-eye gemstones, with which South Africa is well endowed. £25.00/R375.00

MODERN HISTORY

de Spinola, Antonio: Portugal en die toekoms (Johannesburg: Perskor, 1974) Afrikaans translation of ‘Portugal e o Futuro’.  210 x 124 mm; pictorial wrappers; pp. (xii) + 155.  Wrappers partially sunned and rubbed; earlier owner’s hand-stamp to front free endpaper; light browning throughout.  Good.  Afrikaans text.  Although closely associated with the Salazar regime, Spinola remained a prominent military figure under the Caetano government that followed, serving as military governor of Portuguese Guinea and engaging with Black African leaders regarding the future of their spheres of influence.  This book, upon its release in Portuguese, estranged Spinola from the Caetano government, because of its argument that Portugal could not gain victory over the African guerilla fighters in its colonies.  In retrospect, it can be seen as prophetic of what happened within a year, when Portugal cut its African colonies loose. South Africa was to experience the aftermath of this event when civil war broke out in both Mozambique and Angola, something the South African government exploited as part of its plan to destabilize neighbouring states. £10.00/R150.00

Moll, J. C.: Fascisme. Die problematiek van verklaringsvariante. Fascisme en Suid-Afrika(Bloemfontein: University of the Orange Free State, 1982) 297 x 210 mm; cloth-backed printed green card wrappers; pp. (vi) + iv + 204.  Earlier owner’s name signed on title page.  Very good condition.  Afrikaans text.  An earlier version of this work, issued in 1978, was entitlted ‘Die problematiek van fascisme in die lig van verklaringsvariante’.  Professor J. C. Moll is currently employed in the Unit for Language Facilitation and Empowerment at the University of the Free State.  As the present work reveals, he has a considerable grasp of Fascism and right-wing movements.  Research for the study was conducted at the Institute for Historical Research at the University of London, The Wiener Library and Institute of Contemporary History, The Royal Institute of International Affairs, the Deutsches Historisches Institut, the Institut für Zeitgeschichte, the Bibliothéque de Documentation Internationale Contemporaine, the London University Library, the British Library Reference Division of the British Museum, and Rheinischen Friedrich-Wilhelms-Universität.  “Hierdie studiestuk is die resultaat van ‘n belangstelling in die problematiek van Fascisme wat oor baie jare strek en begin het met ‘n nagraadse kursus oor die moderne Europese geskiedenis.  Dit was eintlik die prikkelende vrae en debatte gedurende seminaarbesprekings wat ‘n mens gedwing het om oor die verklaringsvariante van Fascisme te besin in ‘n poging om die standpuntinname en a prioreë van vakwetenskaplikes in die soeke na die waarheid bloot te lê en te verreken.  … Die slothoofstuk oor Fascisme in Suid-Afrika is ‘n voorlopige en onvolledige verkenning vanweë die groot omvang van die tema wat daarin behandel word.” £45.00/R675.00

ROCK ART

Bassett, Stephen Townley (artist), with David Lewis-Williams and Benjamin Smith (text): Reservoirs of Potency. The documentary paintings of Stephen Townley Bassett (Johannesburg: Rock Art Research Institute, 2008) Signed on the title page by Stephen Townley Bassett.  250 x 213 mm; laminated pictorial wrappers; pictorial endpapers; pp. (ii) + 100; beautifully illustrated with photographs and maps in full colour.  Deletion fluid covering inscription on title page.  Near fine.  “This book contains thirty plates that reproduce a selection of the finest rock art recordings of the renowned South African artist Stephen Townley Bassett.  Following in the footsteps of his uncle ‘Ginger’ Townley Johnson, Stephen has taken the art of rock art documentary painting to a new level of accuracy and faithfulness.  David Lewis-Williams, the world renowned scholar in the field of rock art studies, opens the book by leading us into the minds of the ancient painters of the art.  Each of the magnificent plates is then illustrated and brought to life by a commentary written by the director of South Africa’s leading rock art research organisation, Benjamin Smith.  This book stands as a unique record of a fragile and disappearing art legacy.” £35.00/R525.00

SCIENCE

van Zyl, J. E.: Ontsluier die heelal. ‘n Inleiding tot sterrekunde (Pretoria: Protea Boekhuis, 2002) 4to; laminated pictorial boards; decorative endpapers; pp. xi + (iii) + 353, incl. index; graphically illustrated with diagrams and photographs.  Deletion fluid over earlier owner’s penned name on half-title; slightest bump to top fore-corner of initial leaves.  Near fine condition.  Afrikaans text.  “Die publikasie van hierdie boek vul ‘n groot leemte in die Afrikaanse boekewêreld.  Dit is tans die enigste Afrikaanse sterrekundeboek en ook die mees omvangryke werk wat ooit in Afrikaans oor die sterrekunde gepubliseer is.  Dit is aanvanklik deur die skrywer self uitgegee en was ‘n buitengewoon suksesvolle boek waarvan duisende eksemplare verkoop is.  Internasionaal was die aanvraag so groot dat dit deur Springer Verlag as ‘Unveiling the Universe’ uitgegee is.  Die Engelse uitgawe word steeds internasionaal erken as een van die gesaghebbendste werke op dié gebied.  Sedertdien was daar heelwat nuwe ontdekkings in die sterrekunde wat deur die outeur se eenvoudige en onderhoudende skryfstyl aan professionele sterrekundiges sowel as leke, bekendgestel word.  Kleurvolle diagramme en foto’s verhoog die publikasie se aantrekkingskrag.  ‘Ontsluier die heelal’ sal ‘n hele geslag nuwe lesers se kennis van die wonders van die sterrekunde verryk.” £30.00/R450.00

SOUTH AFRICAN HISTORY

Aucamp, Jacobus Marthinus: Dr. E.G. Jansen as Minister van Naturellesake, 1948 – 1950(Bloemfontein: MA thesis [University of the Orange Free State] in unpublished form, 1979) MA thesis in unpublished form, submitted to the Department of History at the University of the Orange Free State.  295 x 210 mm; light brown printed cloth-backed card wrappers; pp. (i) + iii + (ii) + 139 + [a-c]; printed rectos.  Small, closed tear to bottom edge of upper cover.  Very good condition.  Afrikaans text.  Study of the role of Ernest George Jansen as the Nationalist government’s first Minister of Bantu Affairs following the party’s victory in the 1948 general election.  Jansen later became governor-general of the Union of South Africa. £20.00/R300.00

Barnard, Lukas Daniël: Moderne teoretiese benaderings van internasionale verhoudinge(Bloemfontein: MA thesis [University of the Orange Free State] in unpublished form, 1973) Unpublished MA thesis submitted to the Department of Politics at the University of the Orange Free State.  4to (290 x 208 mm); cloth-backed boards, lettered in black on upper cover; pp. (i) + 461; printed rectos.  Few small tape marks to endpapers; author’s presentation inscription to front free endpaper.  Very good condition.  Afrikaans text.  A very detailed analysis of modern theoretical approaches to international relations.  Dr Lukas Daniel (Niel) Barnard became head of South Africa’s National Intelligence Service, and played a key part in facilitating Nelson Mandela’s negotiation with the South African government prior to the ANC leader’s release from prison. £55.00/R825.00

Bureau for Information, Directorate Research RSA: Geregistreerde Politieke partye (Pretoria: Bureau for Information, Directorate Research, 1988) 293 x 208 mm; side-stitched limp boards, with subject penned on spine; pp. (iv) + 15 + (ix) + 54 + 9 + 40 + [33-43] + 30 + 32; photocopied rectos.  Worn at head of spine.  Very good condition.  Although the editorial information is in Afrikaans, much of the content is English.  An outline of the political parties in the tricameral parliament that existed in South Africa at the time, accomodating White, Coloured and Indian voters, but not Blacks, including the organizational arrangements of each. £15.00/R225.00

Buys, Jane Elize: ‘n Kritiese evaluering van probleme wat ondervind is in die eerste algemene verkiesing in Suid-Afrika, 27 April 1994 (Bloemfontein: MA thesis [University of the Orange Free State] in unpublished form, 1996) Thesis submitted in fulfilment of the requirements for an MA degree in the Department of History at the University of the Orange Free State.  297 x 210 mm; ring-bound clear plastic wrappers over printed card wrappers; pp. iii + 87; printed rectos.  Earlier owner’s hand-stamp to upper cover.  Near fine condition.  Afrikaans text.  A critique of the first democratic elections in South Africa, exploring whether they were conducted in a free and fair manner.  “Met hierdie navorsingstuk  sal die eerste werklik demokratiese verkiesing in Suid-Afrika wat op 27 April 1994 plaasgevind het, bestudeer word.  Daar sal met hierdie navorsingstuk gepoog word om ‘n kritiese en ‘n objektiewe benadering tot die verkiesing deurentyd te handhaaf.  Dié navorsingstuk handel in wese oor onreëlmatighede en ongerymdhede wat in die aanloop, tydens en na die verkiesingsproses in 1994 in Suid-Afrika plaasgevind het.  Persone, partye en of organisasies wat betrokke hierby was, sal uitgelig word en daar sal bepaal word of hulle enige invloed gehad het op die vry en regverdigheid van die verkiesing.” £20.00/R300.00

De Kock, Chris (project leader), and others: Die vooruitsigte op ‘n vrye, demokratiese verkiesing: remmende en bevorderlike faktore in stemvoorneme (Pretoria: Human Sciences Research Council, 1993) 295 x 206 mm; printed wrappers; pp. (vi) + viii + 44 + (ii) + 12 + (ii) + 54; tables, incl. survey results.  Near fine condition.  Afrikaans text to the initial section, with election survey questions and results in English.  ‘Gedurende Maart tot Mei 1993 is ‘n landwye opname onder 8366 volwasse swart Suid-Afrikaners, insluitende Venda en die Ciskei, deur die RGN vir die Staatkundige Ontwikkelingsdiens uitgevoer.  Die doel met die projek, getiteld:  “Die vooruitsigte op ‘n vrye demokratiese verkiesing”, was om die remmende en bevorderlike faktore in stemvoorneme by elf kategorieë van die stemgeregtigde swart bevolking van Suid-Afrika en die TBVC-state (wat gevolglik slegs gedeeltelik, of glad nie, deur standaard opnames bereik word) te identifiseer en sodoende gapings in ons kennisraamwerk van stemvoorneme aan te vul.  Dié steekproef verteenwoording 79% van alle potensiële swart kiesers in Suid-Afrika en die TBVC-state (dit is 57% van alle Suid-Afrikaanse en TBVC kiesers).  Deur hierdie studie van faktore wat ‘n kieser kan motiveer of de-motiveer om sy/haar vrye en onbevange stem in die komende verkiesing vir ‘n oorgangsregering uit te bring, kan ‘n bydrae gemaak word tot ‘n onbevraagtekende uitslag van ‘n vrye, demokratiese verkiesing wat ‘n legitieme basis vir ‘n oorgangsregering onderweg na ‘n nuwe Suid-Afrika sal skep.  Sommige van die bevindings wat hier ten opsigte van 79% van die swart kiesers gemaak word sou na die swart kieserspubliek, asook alle kiesers, veralgemeen kon word.’ £20.00/R300.00

Ehrlich, John H.: The United Party and Capitalist Development in South Africa: 1934 – 1959;  A Comparative Analysis of the United and National Parties of South Africa: 1950 – 1962 (Evanston, IL: Unpublished papers submitted to Departments of History and Political Science, Northwestern University , 1979) Two papers submitted to the Departments of History and Political Science, Northwestern University, in completion of the Richter Scholarship for Undergraduates.  287 x 220 mm; ring-bound black card wrappers; pp. (vi) + 161; printed rectos; some charts.  Earlier owner’s hand-stamp to first blank; edges a little browned; trace of fingering.  Very good condition.  The first part of this volume, submitted to the Department of History at Northwestern University, concerns ‘The United Party and Capitalist Development in South Africa: 1934 – 1959’, and takes about half of the pages.  The second part, submitted to the Department of Political Science, explores ‘A Comparative Analysis of the United and National Parties of South Africa: 1950 – 1962’.  Judge John H. Ehrlich’s résumé, appearing in the Chicago Tribune editorial board’s questionnaire and endorsement, is as follows:  “Northwestern University, B.A., 1980. Majored in History (with honors), Political Science, and African Studies. Selected as a Richter International Scholar, 1978-79, to conduct independent research in South Africa for undergraduate thesis. Northwestern University School of Law, J.D., 1987. Editor-in-Chief, “”Northwestern Journal of International Law and Business,”” 1986-87. Jessup International Law Moot Court Team, National Championship, Best Memorials; Regional Championship, Best Speaker, Best Memorials.” £30.00/R450.00

Joubert, Dian (compiler): Toe Witmense Arm Was. Uit die Carnegie-verslag 1932 (Cape Town: Tafelberg, 1972) Brandpunte 2.  8vo; original papered boards; pp. (viii) + 64 + (iv).  Some foxing to edges and endpapers.  Very good condition.  Afrikaans text.  “At a time when the world was teetering on the edge of an economic slump, the Carnegie Corporation of New York agreed to grant money towards an ‘investigation on the poor white question in South Africa’. . . . With monotonous regularity the same pathetic tale was told by countless rural Afrikaners who, in the 1920s and ’30s, constituted the class known as the poor whites.” – Illustrated History of South Africa: The Real Story, p. 330. £10.00/R150.00

Joubert, Dian (compiler): Met Iemand van ‘n Ander Kleur. Beskouings en Wetgewing oor Ontug(Cape Town: Tafelberg, 1974) Brandpunte 6.  8vo; original papered boards; pp. (viii) + 105.  Slightly rubbed and fore-corners of upper cover turned; a little foxing.  Very good condition.  Afrikaans text.  An historical analysis of the contention surrounding miscegenation in South Africa.  “Die titel van hierdie Brandpunt is nie ‘n poging om moedswillig of snaaks te wees nie.  ‘Met Iemand van ‘n Ander Kleur’ het ek nodig gevind omdat nie net buite-egtelike geslagsverhoudings tussen blank en nie-blank in hierdie Brandpunt betrek word nie, maar ook (vroeëre) saamleef en huwelike tussen wit en swart.  Ek probeer om in hierdie werkie ‘n oorsig te gee van beskouings, gebruike en wetgewing t.o.v. al drie hierdie vorme van intieme assosiasie oor die kleurgrens: sporadiese gemeenskap, saamleef en wettige huwelike.” £10.00/R150.00

Joubert, Jan Abraham: Die Sentrale Geloftefeeskomitee 1962 – 1992 (Bloemfontein: BA Honours thesis [University of the Orange Free State] in unpublished form, 1994) Unpublished thesis submitted to the Department of History at the University of the Orange Free State, in partial fulfilment of the requirements for a BA Honours degree.  297 x 210 mm; ring-bound wrappers; clear plastic upper cover, and white lower cover; pp. 94; printed rectos; some facsimiles.  Afrikaans text.  Some fingering to lower cover.  Very good condition.  This work examines the history of an Afrikaner institution devoted to the Day of Covenant, which commemorates the occasion, on 16 December 1838, when Sarel Cilliers, spiritual leaders of the Trekkers, undertook that his people would regard the date as a sabbath thenceforward if victory was granted against the Zulus.  The Battle of Blood River was duly won by the Voortrekkers, and the day has had a special place in the Afrikaner collective memory ever since. £12.50/R187.50

Kruizinga, J. C.: Die aanloop tot, stigting en volkstaatideaal van die Afrikanervryheidstigting(Bloemfontein: BA Honours dissertation [University of the Orange Free State] in unpublished form, 1994) Unpublished thesis submitted to the Department of History at the University of the Orange Free State, in partial fulfilment of the requirements for a BA Honours degree.  295 x 208 mm; cloth-backed blue card wrappers, lettered in gilt on spine and upper cover; pp. (iii) + iii + 64.  Earlier owner’s hand-stamp to title page.  Fine condition.  Afrikaans text.  In this work, the author examines the ideal of an Afrikaner homeland as envisaged by a group calling itself the Afrikaner Freedom Foundation (AVSTIG).  “Hierdie studie oor die aanloop tot, stigting en volkstaatideaal van die Afrikanervryheidstigting (AVSTIG), handel oor ‘n groep aan die regterkant van die politieke spektrum wat eerder ‘n kleiner staat vir die Afrikanervolk wil hê as om in ‘n Suid-Afrikaanse eenheidstaat wat uit verskillende bevolkingsgroepe saamgestel is, te bly woon.  Dit was egter nie net AVSTIG wat ‘n volkstaat bepleit het nie, maar ook organisasies soos die Afrikanerweerstandbeweging, (AWB), die Boerestaat Party (BSP) en andere.” £12.50/R187.50

Prinsloo, Daan: Stem uit die Wilderness. ‘n Biografie oor oud-pres. PW Botha (Mossel Bay: Vaandel-Uitgewers, 1997) 212 x 136 mm; laminated pictorial wrappers; pp. 458; photographs.  Small price sticker over earlier penned price on half-title.  Very good condition.  Afrikaans text.  ‘Vir byna ‘n halfeeu – van 1936 tot 1989 – het PW Botha sy volle plek in die openbare lewe van Suid-Afrika ingeneem.  Op Caledon het hy die politieke leer op sy laagste trap begin klim; in September 1984 het hy die hoogste sport bereik, as die eerste uitvoerende Staatspresident van die land.  Vyf jaar later het hy sy amp verlaat: gewond en vegtende – soos hy dwarsdeur sy loopbaan gedoen het.  Nadat Stem uit die Wilderness in 1990 voltooi is, moes dit aan mnr. FW De Klerk voorgelê word vir goedkeuring.  Hy het veranderinge aangebring deur sekere dele te skrap en o.m. ook die notule van oud-pres. Botha se laaste kabinetsvergadering (seker die mees onstuimige in die NP se geskiedenis) te parafraseer.  Van hierdie “veranderinge” is nou deur mnr. Botha self vir die publikasie “herstel”, en dit bied aan die Afrikaanse leser ‘n onthullende blik op die botsings, twis en kwaai binnegevegte wat soms agter die politieke skerms plaasvind.  Dr. Daan Prinsloo se vlot en boeiende skryfstyl gee aan die boek die trefkrag van ‘n politieke riller.’ £10.00/R150.00

Smith, Sarahleen Sylvia: Die Pan-Africanist Congress se beginsels en optrede: Is daar fascistiese neigings te bespeur? (Bloemfontein: MA thesis [University of the Orange Free State] in unpublished form, 1995) Thesis submitted in fulfilment of the requirements for an MA degree in the Department of History at the University of the Orange Free State.  297 x 210 mm; ring-bound blue card wrappers; pp. (ii) + ii + 71; printed or photocopied rectos.  Very good condition.  Afrikaans text.  In this dissertation, the author explores perceived fascist tendencies in the policies and actions of the Pan-Africanist Congress, ostensibly an ultra-leftwing liberation group. £15.00/R225.00

Stemmet, Judith Magdalena: ‘n Historiese perspektief op die 1976 Soweto-onluste (Bloemfontein: BA Honours thesis [University of the Orange Free State] in unpublished form, 1997) Unpublished thesis submitted to the Department of History at the University of the Orange Free State, in partial fulfilment of the requirements for a BA Honours degree.  297 x 210 mm; ring-bound wrappers; transparent blue plastic upper cover, and blue card lower cover; pp. (iv) + 73; printed rectos.  Fine condition.  Afrikaans text.  This dissertation explores the basis for the 1976 Soweto Riots, which represented a watershed event in South Africa’s modern history.  The author considers the impact of the Black Education Act and the unpopularity of Afrikaans as a medium of education in schools, but also looks at other contributing factors that are not as widely known. £17.50/R262.50

Twala, Chitja: The Dawn of Democracy in South Africa: A Contextual Overview of the First Non-Racial Democratic Elections of 26-29 April 1994 (Bloemfontein: MA thesis [University of the Free State] in unpublished form, 2000) Seminars submitted in partial fulfilment of the requirements for an MA degree in the Department of History at the University of the Free State.  297 x 210 mm; transparent orange plastic ring-bound wrappers; pp. (i) + iv + 225; printed rectos.  Fine condition.  Miscellaneous writings by this author on the same subject appear elsewhere.  The five lengthy chapters in this study are as follows:  The role of the Independent Electoral Commission (IEC) during the first democratic election in South Africa 26-28 April 1994; The pre-election violence and intimidation in KwaZulu/Natal during the April 1994 democratic elections in South Africa; Divergent views by the right-wing groups over the demands of self-determination and Volkstaat prior to the 1994 democratic election in South Africa (1990-1994); The African National Congress’s (ANC) choice of an election  strategy and its campaign in the April 1994 election; The left-wing liberation movements and their stance during the general election of April 27, 1994 in South Africa. £25.00/R375.00

De Vos, A. V. Z.: Die Stryd van die Berge: Die bepalende tussenverkiesings in Transvaal, Mei 1983(Bloemfontein: BA Honours dissertation [University of the Orange Free State] in unpublished form, 1987) Unpublished thesis submitted to the Department of History at the University of the Orange Free State, in fulfilment of the requirements for a BA Honours degree.  293 x 208 mm; cloth backed card wrappers; pp. (iv) + ii + 65; printed rectos.  Very good condition.  Afrikaans text.  A detailed analysis of the by-elections in the Soutpansberg, Waterberg, Waterkloof, Carletonville and Malmesbury constituencies, at a critical moment in the history of Afrikaner politics.  “Die Stryd van die Berge sal … onthou word as sekerlik een van die taaiste en bitterste in die geskiedenis van die Afrikanervolk.  Dit is dus duidelik dat die Afrikanervolk, in die tagtigerjare, diep verdeeld is, op veral die politieke-, die kulturele- en laastens ook die kerklike terreine.  Dit was dus bepalend.” £15.00/R225.00

Oberholzer, E. J. S.: Die skeur in die NP in 1982: aanleidende oorsake en die onmiddellike gevolge(Bloemfontein: BA Honours dissertation [University of the Orange Free State] in unpublished form, 1985) Unpublished thesis submitted to the Department of History at the University of the Orange Free State, in fulfilment of the requirements for a BA Honours degree.  Folio; original brown rexine, lettered in gilt on spine and upper cover; pp. (iii) + 46 + (i); printed rectos.  Very good condition.  Afrikaans text.  An analysis of the schism in the National Party during the early 1980s, which resulted in the formation of Andries Treurnicht’s Conservative Party.  “Die wegbreek van ‘n groep LV’s onder leiding van dr. Andries Treurnicht, uit die NP het wye belangstelling ontlok.  Hierdie gebeure het die stigting van ‘n nuwe party, nl. die Konserwatiewe Party, tot gevolg gehad.  Die optrede van hierdie splintergroep is nie ongemotiveerd nie, maar is wel die gevolg van jare se verskille.  ‘n Gebrek aan eenstemmigheid binne die NP kom reeds ‘n lang pad.  Dit is dus nie ongehoord dat sulke omstandighede met spanning gepaard gaan nie.  In hierdie werk word die nodige aandag aan die aanleidende oorsake geskenk.  Dit mag help om ‘n beter insig t.o.v. die latere gebeure te toon.” £15.00/R225.00

Pansegrouw, Johan: Die instelling en ontplooiing in Suid-Afrika: Die beleid van apartheid in die jare vyftig (Bloemfontein: BA Honours dissertation [University of the Orange Free State] in unpublished form, 1993) Unpublished thesis submitted to the Department of History at the University of the Orange Free State, in partial fulfilment of the requirements for a BA Honours degree.  297 x 210 mm; ring-bound card wrappers, with clear film outer cover sheets; pp. (ii) + 54 + (iii); printed rectos.  Very good condition.  Afrikaans text.  An assessment of the development of the Afrikaner’s political thought, particularly after the 1948 triumph of the National Party at the polls.  “Die uitslag van die 1948-verkiesing was ‘n oorwinning vir die Afrikaner.  Die instelling van die apartheidsbeleid na 1948 het net nadelige gevolge vir Suid-Afrika ingehou.  Apartheid was ‘n ideologie net soos ander ideologieë: Kommunisme, Kolonialisme, Nasionalisme, Nazisme en Sosialisme.  Apartheid kan nie net die alleensondebok van ideologieë beskou word nie.  Bogenoemde ideologieë het immers almal elemente van diskriminasie.” £15.00/R225.00

van der Westhuizen, Gerhardus Johannes: Die Progressiewe Beweging en die ontwikkeling van die Blanke liberale gedagtegang in Suid-Afrika sedert 1959 (Bloemfontein: BA Honours dissertation [University of the Orange Free State] in unpublished form, 1989) Unpublished thesis submitted to the Department of History at the University of the Orange Free State, in partial fulfilment of the requirements for a BA Honours degree.  Film-fronted limp plastic file (310 x 228 mm); pp. (i) + iv + 103; printed rectos.  File somewhat rippled and brittle, with some edgewear.  Good to very good condition.  Afrikaans text.  This study considers the history of the Progressive and Liberal parties and their antecedents in South Africa, along with extra-parliamentary liberal South African movements among Whites of the period. £10.00/R150.00

SPORT

Van der Valk, Rob, and Andy Calquhoun: Nick & I. An Adventure in Rugby (Cape Town: Don Nelson, 2002) 232 x 152 mm; laminated pictorial wrappers; colour plates.  Fine condition.  “Author Rob van der Valk – Nick Mallett’s friend, confidant and manager at club, provincial and Springbok level – pulls no punches as he lays bare the back-room deals and clashing egos that dominate South African rugby.  The issues of race, money and politics are unflinchingly tackled as Nick & I explains exactly why South Africa has slipped down the international rankings.  And Van der Valk provides intriguing insights into what really happened in the national set-up under Mallett; what really happens at Springbok initiation; why Breyton Paulse was told he wasn’t good enough; which player got the best pay deal at the 1999 World Cup and how Joost van der Westhuizen’s sacking as Bok captain was cleverly disguised.  Nick & I isn’t just the story of what went on then, it’s essential reading to understand what’s happening now.” £7.50/R112.50

Wemyss, A. (editor), with O. L. Owen (historical foreword), and others: Barbarian Football Club. History and Complete Record of Teams 1890-1955 (London: Playfair Books, for the Barbarian Football Club, 1955) 8vo; original blue cloth, lettered in silver gilt to spine; no dustwrapper; pp. 275; plates.  Joints chafed; backstrip sunned; bottom fore-corner of upper board gnawed; moderate foxing throughout; ownership inscription to half-title; penned page references to half-title; occasional annotations.  Fair condition.  ‘Barbarians of considerable renown existed, it can be said at once, many centuries before 1890, the year in which W. P. Carpmael, of Blackheath, led such a successful invasion of the powerful Rugby territories of Yorkshire and the Midlands that immediately afterwards it was decided to form a representative touring club and give it a name dignified by the famous victory of Arminius over Varus and his legions “somewhere in Germany” about two thousand years ago.  The writer does not pretend to know whether the adoption of such a compelling name was due to a sense of history or to the unfailing instinct of men who serve some valuable purpose.’ £7.50/R112.50

TRAVEL

Bell, Gavin: Somewhere Over the Rainbow. Travels in South Africa (London: Little, Brown and Company, 2000) 8vo; original black boards, lettered in gilt on spine; laminated pictorial dustwrapper; pp. (xii) + 304; maps.  Dustwrapper very slightly rubbed, with trace of curl to edges; gift inscription to half-title verso; a little light foxing.  Very good condition.  “Somewhere over the Rainbow is not only a fine travel book by an award-winning writer, it is a compelling portrait of a country in search of an identity.  The leopard stories are good too.” £5.00/R75.00

Rosenthal, Eric: Shelter From the Spray. Being the True and Surprising Story of the Brothers Frederick and Gustav Stoltenhoff, lately of Cape Town, their Various Adventures on a Desert Island and Elsewhere, their Love Affairs and Subsequent Fate (Cape Town: Howard B. Timmins, 1952) 8vo; original blue cloth; no dustwrapper; endpaper map; pp. xii + 212, incl. index; plates.  Extremities slightly rubbed; spine a little mottled; edges, endpapers and outermost leaves a little foxed, occasional fox spot elsewhere; earlier owner’s name on dedication leaf.  Good condition.  An account of the experiences of Frederick and Gustav Stoltenhoff, castaways on a remote island in the South Atlantic.  “Shelter From the Spray though sober fact, rivals any novel in the quality of its plot.  Eighty years ago these words were written by Professor Roderick Noble, then Editor of the Cape Argus … I only hope that some South African Defoe may arise to do justice to all we know of the narratives and adventures of the Stoltenhoffs.  Eric Rosenthal has worthily fulfilled this hope.” £12.50/R187.50

Copyright © 2013 Christison Rare Books
Members: PBFA & SABDA
All rights reserved.

Our mailing address is:
P O Box 24093
Sherwood
Port Elizabeth
6034
South Africa
Telephone and Fax (in South Africa): 041 371 4844
Telephone and Fax (from abroad): ++27 41 371 4844
Cell Phone: 073 290 2830
Members of PBFA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *